Dr. Julia Erdmann

Seit 05/2021: Wissenschaftliche Mitarbeiterin beim Forschungsverbund Deutsches Jugendinstitut/TU Dortmund

2020: Promotion zum Dr. Phil. im Fach Erziehungswissenschaft an der Ruhr-Universität Bochum

2014 – 2021: Wissenschaftliche Mitarbeiterin am Lehrstuhl für Pädagogische Psychologie, Institut für Erziehungswissenschaft, Ruhr-Universität Bochum

Hilfen zur Erziehung, Kinderschutz

Erdmann, J., Rummel, N. (2020). Motivational and Emotional Effects of Phonetic Orthography Instruction Approaches with Delayed Correction. In Proceedings of the 14th International Conference of the Learning Sciences (ICLS) 2020. Nashville (Tennessee), USA: International Society of the Learning Sciences, Inc.

Erdmann, J. & Rummel, N. (2019). Examining Spontaneous Recovery Effects in German Orthography Instruction Methods. Paper presented at EuroCogSci 2019, Bochum, Germany.

Erdmann, J. & Rummel, N. (2019). Recovery Effects in German Orthography Acquisition. Poster presented at the Biannual Meeting of the European Association for Research on Learning and Instruction (EARLI) 2019, Aachen, Germany.

Erdmann, J. & Rummel, N. (2018). Spontanerholungseffekte beim unkorrigierten Orthographie-Erwerbsprozess. Posterpräsentation auf dem Kongress der DGPs 2018, Frankfurt am Main, Deutschland.

Erdmann, J., Rummel, N. (2018). Phase/Face (?) Your Spelling Errors! Recovery Effects in Orthography Acquisition Methods with Delayed Correction. The 2018 Joint Special Interest Group Meeting of EARLI SIG 6 (Instructional Design) and SIG 7 (Learning and Instruction with Computers). German Institute for Adult Aducation: Bonn.

Elson, M., Erdmann, J. (2017). Statistische Inferenz in der empirischen Bildungsforschung und Erziehungswissenschaft. Präsentation auf der fünften Tagung der Gesellschaft für Empirische Bildungsforschung. Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg: Heidelberg.

Erdmann, J. & Rummel, N. (2017). Procedural and Conceptual Knowledge: Problems in Definitions and Assess-ment. Poster presented at the Biannual Meeting of the European Association for Research on Learning and Instruction (EARLI) 2019, Tampere, Finland.

Erdmann, J., Rummel, N., Christmann, N., Elson, M., Hecking, T., Hermann, T., Hoppe, H., U., Krämer, N. C., Kyewski, E., & Wichmann, A. (2017). Challenges in implementing small group collaboration in large online courses. In B. K. Smith, M. Borge, E. Mercier K. Yon Lim (Eds.), Proceedings of the 12th International Conference on Computer Supported Collaborative Learning (CSCL) – Making a Difference: Prioritizing Equity and Access in CSCL. Philadelphia: International Society of the Learning Sciences (ISLS).

Kyewski, E., Krämer, N. C., Christmann, N., Elson, M., Erdmann, J., Hecking, T., Hermann, T., Hoppe, H. U., Rummel, N., & Wichmann, A. (2016). Is small group collaboration beneficial in large scale online courses? An investigation of factors influencing satisfaction and performance in group MOOCs. In C.-K. Looi, J. Polman, U. Cress, & P. Reimann (Eds.), Proceedings of the 12th International Conference of the Learning Sciences (ICLS) – Transforming Learning, Empowering Learners (pp. 918–919). Singapore: International Society of the Learning Sciences (ISLS).

Erdmann, J., Rummel, N. (2016). Do Collaborative Learning Elements in Online Courses Improve Conceptual Knowledge Acquisition? In C.-K. Looi, J. Polman, U. Cress, & P. Reimann (Eds.), Proceedings of the 12th International Conference of the Learning Sciences (ICLS) – Transforming Learning, Empowering Learners (pp. 918–919). Singapore: International Society of the Learning Sciences (ISLS).

Erdmann, J., Rummel, N. (2016). Collaborative Learning and the Role of Conceptual Knowledge within Different Knowledge Domains. The 2016 joint Special Interest Group Meeting of EARLI SIG 6 (Instructional Design) and SIG 7 (Learning and Instruction with Computers). University of Burgundy: Dijon.

Erdmann, J., Rummel, N. (2016). Kleingruppenarbeit in Online-Kursen: Identifikation von Herausforderungen und Entwicklung von Ideen zu ihrer Überwindung. Präsentation auf der vierten Tagung der Gesellschaft für Empirische Bildungsforschung. Freie Universität Berlin: Berlin.

Erdmann, J., Hecking, T., Christmann, N., Elson, M., Kyewski, E., Rummel, N., Herrmann, T., Hoppe, H.U., Krämer, N.C., Wichmann, A. (2015). Pedagogical and Technological Concepts for Collaborative Learning in MOOCs. Learning with MOOCS 2 - 2015. Columbia University, New York.